Amanida de taronja i bacallà


Les amanides estan plenes de vitamines, són nutritives i adequades per a tot tipus de persones sempre que no ens passem amb la quantitat d'oli i la sal. Són la base de la dieta mediterrània i el seu consum habitual ajuda a reduir el risc de moltes malalties. Pots acompanyar qualssevol plat que et proposis amb una amanida, i fins i tot convertir-la en un plat únic molt variat. Si t'ho proposes, pots arribar a menjar una amanida diària sense arribar a avorrir-te. Amanida de pasta, arròs, enciam, carn, peix...les possibilitats són infinites.

Amanida de taronja i bacallà
Les taronges d'aquesta amanida són de Xerta. Xerta té tota  l'abundància d'aigua de l'Ebre, que ha inundat periòdicament les seves hortes i les ha fecundades amb els seus llims, però, encara que sembli una paradoxa, part de l'horta de Xerta també és regada per l'aigua que corre des de la muntanya i es canalitza per les sèquies que travessen el poble i es distribueixen a dojo pels horts.
En el plet sostingut entre Xerta i Paüls sobre el dret de Xerta a usar les aigües, Pere el Cerimoniós donà sentència favorable a Xerta, l'any 1398, la raó era perquè l'ús venia de temps immemorial. Aquesta aigua rega unes 172 hectàrees de terra dividida en Horta de Dalt i Horta de Baix.
Les terres de regadiu que caracteritzen l'horta xertolina, remullades per l'aigua del riu Ebre, contribueixen a conrear una varietat de taronges i de mandarines d'un sabor sublim i amb una quantitat de suc envejada pels pagesos de la resta de la comarques de l'Ebre. A més a més, el pagès de Xerta no és gaire amant dels adobs artificials i utilitza encara adobs animals per millorar el fruit; d'altra banda, l'aigua de l'Ebre és molt rica en nutrients.
En definitiva, Xerta té les taronges més bones de la zona. I això ho saben els milers de consumidors d'aquest fruit que es desplacen fins a Xerta a comprar-ne.
Els productors del poble opten per col·locar les seves parades al costat de la carretera per facilitar l'accés dels visitants per poder comprar aquestes taronges tan apreciades. La carretera C-12 passa per Xerta i conseqüentment una gran quantitat d'estiuejants que van cap a la costa (Salou, el delta de l'Ebre, Peñíscola) passen per aquesta població (sobre tot en les dates de Setmana Santa) i s'aturen per comprar "sacs i sacs" de la  taronja.    


                                           

Ingredients per a 4 persones

1 cebeta tendra tallada a tires fines
100 dl d'oli d'oliva verge
6 làmines fines de bacallà dessalat
4 taronges
sal al gust


Preparació per l'amanida 

1. Posem en un colador la cebeta i la passem per aigua freda per evitar que estigui molt forta de gust
2. Disposem els grills de taronja en el plat formant una flor i alternant-les amb rodanxes de ceba. En el centre de la flor hi posarem el bacallà
3. Decorem amb la pell de taronja i unes fulles de julivert o alfàbrega
4. Amanim amb l'oli d'oliva verge i la sal
BON PROFIT! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada